Cuina tradicional

Plats típics d’Andorra:

· L’all i oli de codony, actualment, es reparteix al poble després de la representació de l’ossa, a la parròquia d’Encamp, com a símbol memorable  de la matança del porc, que actualment es continua fent però no tant freqüent.

· L’escudella de pagès o barrejada és un dels plats més típics, perquè és una sopa que conté llegums, carn de porc i hortalisses. Es preparava perquè és un plat calent i complet que va bé per quan és l’hivern.

· El més conegut i preuat és la truita de riu a l’andorrana. És un dels plats més tradicionals i antics, que conté 8 talls de pernil per sobre, oli, sal, pebre i farina. Però el més important, és que la truita de riu és pescada a Andorra.


· De la parròquia de Canillo és típica l’amanida de xicoies. La xicoia és una planta herbàcia de petites dimensions que fa una flor de color groc i que s’anomena dent de lleó o pixallits. A banda dels seus usos medicinals com a infusió, se n’aprofiten les fulles tendres per fer-ne amanides.

 

· Civet de porc fer: Es un plat molt elaborat.Cosisteix en petits talls de senglar en forma de dau que es marinar en 24 hores amb vi negre que el cobreixi i verdures al gust

 

· Coca masegada: Coca típica d’andorra i també de catalunya.

· Espinacs amb pànses i pinyons: era ja una combinació molt apreciada a l’època medieval i encara ara és la manera més característica, en la cuina catalana i que ha esdevingut popular en la cuina andorrana.

·La melmelada de móres: És tracta d’una melmelada de móres cultivades al país.

·Les múrgoles farcides amb carn de porc: Són uns  bolets de primavera que tenen quelcom especial i són difícils de trobar. Andorra encara en conservem, tenim aquesta sort. Per això realitzem aquest plat típic combinat amb carn de porc del país.

Altres plats típics d’Andorra en general són el conill amb tomàquet i el xai rostit.


Alguns dels plats que són ben habituals a comarques de muntanya de Catalunya, particularment Andorra són:

· El trinxat: És patata, col i cansalada triturada, xafada.

·Cargols a la llauna: Cargols cuits amb suquet caracteristics de ser menjats amb escuradents.

· El brossat: És un formatge fresc que s’elabora amb el sèrum de la llet (part líquidaque s’obté després de fer cuallar la llet) resultant de l’obtenció d’altres formatges com el mató, o el formatge madurat, d’ovella o de cabra. Aquest formatge amb una pinzellada de mel.

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: